Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

2. Hoe richt ik een OR/PVT op?

Als werkgever ben jij aan zet bij het instellen van een ondernemingsraad, maar het initiatief voor een OR kan ook vanuit de werknemers komen. Wil jij als werkgever aan de slag gaan met het instellen van een OR, doe dit dan altijd samen met een groep werknemers.

De SER biedt een uitgebreid dossier voor het oprichten van een OR/PVT. Hier staan veel voorbeelddocumenten in. Zoals:

De volgende stappen helpen je bij het oprichten van een ondernemingsraad of PVT

 1. Wat verwacht je van de OR in jouw organisatie?
  Belangrijk is om vooraf te bedenken wat je van de toekomstige OR verwacht. Reageert de OR alleen op voorstellen van de werkgever of heb je een OR die tijdig met de werkgever meedenkt? Of die zelfs met eigen initiatieven komt? Is de OR een gesprekspartner over praktische zaken of moet hij ook kunnen meedenken over strategische vraagstukken? Probeer in dit overwegingsproces zoveel als mogelijk werknemers te betrekken.
 2. Samenstellen van een voorbereidingscommissie
  De voorbereidingscommissie bestaat uit de werkgever en twee tot drie werknemers. Het is belangrijk dat alle onderdelen van de organisatie zijn vertegenwoordigd. De voorbereidingscommissie pakt het opstellen van een voorlopig OR-reglement op en organiseert de verkiezingen.
 3. Opstellen voorlopig verkiezingsreglement
  Download een voorbeeld-reglement. Als je kaderleden van de vakbonden in je onderneming hebt, is het belangrijk om het voorlopige verkiezingsreglement ook aan te bieden aan de vakbonden.
 4. Verkiezingen organiseren
  Werknemers die langer dan één jaar in dienst zijn, mogen zich kandidaat stellen.
 5. Actiepunten na verkiezing
  Ga met de OR in gesprek: Wat worden jullie doelen? Welke thema’s zijn belangrijk? Bespreek met de ondernemingsraad wat jullie van elkaar verwachten: hoe ziet de samenwerking eruit, op welk moment wil de OR geïnformeerd worden?