Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

Hoe neem je op een goede manier afscheid van je werknemer?

Als een werknemer weggaat, houd dan rekening met het volgende:

  • De werknemer gaat uit eigen initiatief weg en praat vast en zeker enthousiast over zijn nieuwe baan. Maar hoe zorg je ervoor dat hij/zij ook positief over jouw bedrijf praat? Nu en na zijn/haar vertrek?
  • Andere werknemers zullen hun ogen op jou richten bij het afscheid hun collega. Doe je dat in hun ogen netjes en goed, dan zullen ze je een goede werkgever vinden. Geeft het afscheid hun een slecht gevoel, dan zal je dalen in hun aanzien.

De stappen die je zet om goed afscheid te nemen:

  1. Communiceer het vertrek: Bespreek het met het team dat direct met de vertrekker samenwerkt en informeer vervolgens iedereen. Denk daarbij aan ook aan HR en ICT.
  2. Geef collega’s de mogelijkheid om goed afscheid te nemen. Organiseer een borrel of een koffiemoment met taart.
  3. Papierwerk: De werknemer moet formeel zijn of haar baan opzeggen en bij ontslag moet je dit formaliseren .
  4. Check of de vertrekkende werknemer zijn/haar kennis goed heeft overgedragen of gedeeld. Een vertrekkende werknemer neemt belangrijke kennis met zich mee. Het is belangrijk om deze te borgen in jouw organisatie. Door de vertrekkende werknemer tips en aandachtspunten te laten delen met de collega’s of door de laatste maand een collega mee te laten lopen.
  5. Voer een exitgesprek met de vertrekkende werknemer. Vraag de vertrekkende werknemer naar zijn/haar ervaringen en verbeterpunten voor de organisatie. Dit helpt je om je organisatie te verbeteren in de toekomst.
  6. Inleveren van spullen en stopzetten van accounts: Natuurlijk moet de werknemer als laatste zijn bedrijfsmiddelen inleveren, zal je eventuele e-mailaccounts willen blokkeren en wachtwoorden van systemen willen wijzigen.

Heb je hulp nodig bij het vormgeven van het afscheid van je werknemer?
Neem dan contact op met P&O Ondersteuning, bereikbaar op nummer 088 543 27 77.

Downloads

Downloadbaar alleen voor leden van Techniek Nederland:

Downloadbaar voor iedereen:

In een oogopslag alle downloadbare voorbeelddocumenten bekijken? Ga dan naar de website van Techniek Nederland. Een deel van de documenten is exclusief voor leden van Techniek Nederland.