Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

Stap 4: De werving

Zorg dat kandidaten jou kunnen vinden. Dat doe je zo:

  • Stuur de vacature door aan collega’s en vraag of ze die delen in hun eigen netwerk.
  • Plaats de vacature op je eigen website.
  • Naast je eigen website, zijn er veel platformen waar je (kosteloos) vacatures kunt plaatsen: LinkedIn-bericht, Facebook, werkzoeken.nl, vacatures.nl, jobbird.nl. Kies het kanaal dat goed past bij de doelgroep voor jouw vacature. Voor een monteur werkt de lokale krant misschien beter, voor een planner of receptionist zou dat een online platform kunnen zijn.
  • Als je vacature ook beschikbaar is voor zij-instromers, dan kan Wij Techniek Teamwork je helpen. Vanuit samenwerking tussen het UWV en de sector, weten zij precies met welke mensen ze je in contact kunnen brengen.

Je vacature staat nu online. Daarmee geef je potentiële kandidaten een indruk van je bedrijf, de functie die je wilt invullen en de procedures die gaan volgen. Zorg ervoor dat je die ook waarmaakt: wees duidelijk over de planningen en kom je afspraken na.

De eerste sollicitanten melden zich aan. Ben je na een eerste gesprek enthousiast geworden? Organiseer dan een tweede, laagdrempelige kennismaking, om hen een nog beter beeld te geven van jouw organisatie. Laat hen bijvoorbeeld langskomen tijdens de lunch, meedoen met een koffiemoment, aansluiten bij de vrijmibo etc.

Lukt het (toch) niet om via je eigen kanalen geschikte kandidaten te vinden? Dan kun je een uitzend-/detacheringsbureau inschakelen. Daarmee bespreek je, op basis van het profiel, wie je nodig hebt en wat de voorwaarden en tarieven van het bureau zijn. Let op dat je altijd gebruik maakt van een gecertificeerd bureau, volgens de cao (artikel 2b lid 2) dienen werkgevers te werken met uitzendbureaus die een geregistreerd keurmerk hebben van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Dit is van belang voor de Belastingdienst, maar bepaalt ook of ze gebruik kunnen maken van een cao. Tot slot kun je ook de hulp inschakelen van een gespecialiseerd recruitmentbureau. De meeste recruitmentbureau ’s werken op basis van ‘no cure no pay’. Wanneer jij de kandidaat aanneemt, betaal je het recruitmentbureau een percentage van het bruto jaarloon

Denk out of the box! Monteurs met een afgeronde opleiding in de installatietechniek zijn schaars. Dit betekent dat je soms vernieuwend moet denken om geschikte kandidaten zover te krijgen voor jou te kiezen. Je kan hen bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om parttime te werken. Dat heeft voor beide partijen voordelen. Werknemers die parttime werken zijn vaak efficiënter en productiever dan collega’s die fulltime werken. Zelf vinden ze het vaak prettig dat er een betere balans is tussen privé en werk. Denk ook bij de manier van solliciteren out of the box. Vraag je om de klassieke brief en cv of kan je een manier verzinnen die aantrekkelijker is voor monteurs?

Het kan goed zijn dat je reacties krijgt op je vacature van mensen die geen achtergrond hebben in de installatietechniek. Wil jij aan de slag met een zij-instromer? Iemand die vanuit een andere branche naar jouw installatiebedrijf wil overstappen? Neem dan contact op met een van de adviseurs van Wij Techniek Teamwork. Zij helpen je verder.

Heb je vragen over het selecteren van kandidaten?
Bel dan naar Wij Techniek 0800 60 61, stuur een e-mail servicepunt@wij-techniek.nl of een Whatsapp 06 832 107 52.


Ben je lid van Techniek Nederland?
Dan heb je toegang tot een aantal voorbeelddocumenten die je op weg kunnen helpen: