Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

Stap 5: De selectie

Het selectieproces bestaat uit de volgende deelstappen:

 • Sollicitaties ontvangen
  Je krijgt sollicitaties binnen. Stuur zo snel mogelijk een ontvangstbevestiging richting de sollicitant.
 • Selectie maken uit de sollicitaties
  Het is handig om dit samen met collega’s te doen. Iedereen leest de sollicitaties en cv’s en geeft aan waarom hij/zij die persoon wel of niet geschikt vindt. (Let op: besteed aandacht aan het voorkomen van discriminatie, op welke gronden dan ook). Op basis daarvan selecteer je 2 tot 5 goede kandidaten. Je bericht de afvallers dat ze niet door de selectie zijn gekomen, liefst met een motivatie.
 • Gesprekken voeren en de beste kandidaat kiezen
  Bepaal eerst wie de gesprekken gaan voeren met de kandidaten. Dat zal in ieder geval de direct leidinggevende zijn, maar vaak is het handig om ook een directe collega bij de gesprekken aan te laten schuiven. Zorg dat het een goed gesprek wordt waarin de kandidaat en het bedrijf een goed beeld van elkaar krijgen. Stel elke kandidaat zoveel mogelijk dezelfde vragen, zodat je hun antwoorden daarna goed kunt vergelijken. Kies uiteindelijk de best passende kandidaat en bel de andere kandidaten om de afwijzing door te geven en die verder toe te lichten.
 • Contract tekenen
  Tijdens een tweede gesprek kun je een concept arbeidsovereenkomst voorleggen en bespreken. Bepaal van tevoren waar je wel en niet over wilt onderhandelen en wat je grenzen zijn. Zijn jullie het eens? Stel dan de definitieve arbeidsovereenkomst op en onderteken die samen. Komen jullie er niet uit? Dan kun je de volgende kandidaat in het voorkeurslijstje vragen voor een tweede gesprek te komen.

Heb je vragen over het selecteren van kandidaten? Bel dan naar Wij Techniek 0800 60 61, stuur een e-mail servicepunt@wij-techniek.nl of een WhatsApp 06 832 107 52.

Downloads

In een oogopslag alle downloadbare voorbeelddocumenten bekijken? Ga dan naar de website van Techniek Nederland. Een deel van de documenten is exclusief voor leden van Techniek Nederland.