Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

Stap 1: Het functieprofiel

Welke vaardigheden/specialismen heb je nodig? Ofwel: wie zoek je? Het functieprofiel brengt in kaart welke kennis en ervaring je nu en in de toekomst nodig hebt en welk type persoon bij jullie past.

Het is belangrijk om eerst vast te stellen voor welke werkzaamheden je een nieuwe werknemer nodig hebt en wat de kandidaat dus moet kunnen. We gaan daarom eerst een functieprofiel opstellen. Voor bestaande functies heb je misschien al een goede omschrijving paraat. Voor nieuwe functies helpt het om eens door de functieprofielen in de installatiebranche te bladeren, zodat je een idee krijgt van wat daarvoor nodig is. Ook als je een vervanger zoekt voor een bestaande werknemer, helpt het om toch even stil te staan bij deze stap.

Beantwoord de volgende vragen om het profiel op te stellen:

  1. Voor welke functie en/of werkzaamheden zoek je een nieuwe kandidaat?
  2. Zijn die werkzaamheden tijdelijk of voor onbepaalde tijd en voor hoeveel uur per week?
  3. Welke kennis, ervaring en competenties zijn nodig voor die werkzaamheden en functie? En hoe ervaren moet een goede kandidaat nu zijn? (in opleiding, junior, medior, senior, zij-instromer)
  4. Over welke eigenschappen beschikt een goede kandidaat nog meer en wat hebben jullie nodig in de organisatie? Bijvoorbeeld: iemand die zelfstandig kan werken of juist in een team.

Als je op deze vragen een scherp antwoord hebt opgeschreven, dan staat nu het profiel van de nieuwe werknemer vast. Je kunt door naar stap 2.

Lukt het nog niet om het profiel scherp te krijgen, dan kan het helpen om eerst aandacht te besteden aan strategische personeelsplanning. Daarover lees je meer in hoofdstuk 'Strategische Planning'.

Op de website van Techniek Nederland bieden we een groot aantal (gratis) downloadbare voorbeelddocumenten die helpen invulling te geven aan een professioneel HRM-beleid.