Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

Stap 2: Waar vind ik geschikte kandidaten

Hoe vind je de juiste kandidaat en hoe vindt de juiste kandidaat jou?

Je weet nu voor welke werkzaamheden je een nieuwe werknemer zoekt (profiel). Nu is het zaak om de goede kandidaat te vinden. Het profiel biedt houvast bij de zoektocht naar goede kandidaten. Maar waar vind je hen? Beantwoord eerst de volgende vragen:

  1. Zijn er binnen het bedrijf geschikte kandidaten voor de vacature? Kan je bestaande werknemers misschien omscholen om aan de functie-eisen te voldoen? Stuur de vacature intern breed rond, misschien zijn werknemers geïnteresseerd waarvan je het niet direct verwacht. Start een intern sollicitatietraject.
  2. Kennen we zelf geschikte kandidaten van buiten het bedrijf? Denk daarbij aan open sollicitaties, uitzendkrachten of zzp’ers die eerder voor je hebben gewerkt.
  3. Vraag ook of collega’s mensen kennen in hun netwerk.
  4. Waar en hoe kunnen we geschikte kandidaten bereiken? Denk daarbij ook aan zij-instromers! Vanuit welke andere sectoren verwacht je dat mensen goed kunnen overstappen naar de technische installatiebranche? Wij techniek helpt daarbij met Teamwork.
  5. Wat als ik geen mensen in mijn eigen netwerk kan benaderen? Voor uitzendkrachten bel je een bekend (gespecialiseerd) uitzendbureau en bespreek je op basis van het profiel wie je nodig hebt.
  6. Kies je voor onderaanneming of een zzp’er? Formuleer dan eerst de opdracht en ga dan pas het gesprek aan. Maak daarbij gebruik van de modelovereenkomst die Techniek Nederland door de Belastingdienst heeft laten toetsen. Dit om aansprakelijkheid richting de belastingdienst te voorkomen. 

Heb je vraag 1 of 2 bevestigend beantwoord? Aarzel dan niet en stap af op de mogelijke kandidaat! Werven vanuit je eigen bedrijf of netwerk is verreweg de beste en makkelijkste manier om aan nieuwe collega’s te komen. Denk eerst wel na over de relatie die je wilt aangaan:

  • Heb je liever een leerwerkcontract? In de beschrijving daar kun je lezen hoe je een goede BBL’er vindt en welke ondersteuning je daarbij kan krijgen.
  • Ken je zelf geen geschikte kandidaat? Dan is een bredere zoektocht nodig. Dat vergt meer tijd, want nu moet je zorgen dat geschikte kandidaten jou gaan vinden! Stap 3 geeft handvatten.

Downloads

In een oogopslag alle downloadbare voorbeelddocumenten bekijken? Ga dan naar de website van Techniek Nederland. Een deel van de documenten is exclusief voor leden van Techniek Nederland.