Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

1. Welk contract bied je de nieuwe werknemer?

Het is je gelukt om een nieuwe werknemer aan te nemen (zie hoofdstuk Werving en selectie voor de juiste stappen). Je hebt nu de keuze uit verschillende soorten contracten om de nieuwe werknemer aan je te binden. In het kader zetten we de voor- en nadelen per contractvorm op een rij.

Soort contract Voordelen Nadelen Tips
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract) Langetermijnbinding Afscheid nemen is moeilijker. Misschien eerst een tijdelijk contract met uitzicht op vast? Je mag een proeftijd van 2 maanden afspreken.
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) Binding en flexibiliteit Geen opzegtermijn (wel aanzeggen bij arbeidsovereenkomst van 6 maanden of langer). De door werkgever te betalen WW-premie is 5% hoger dan de premie voor een vast contract. Bij een arbeidsovereenkomst langer dan 6 maanden is de proeftijd 2 maanden. Er mag geen proeftijd afgesproken worden in een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter. Let op de wettelijke regels voor opvolgende tijdelijke contracten en het op tijdig aanzeggen van een tijdelijk contact. Meer informatie in hoofdstuk Uitstroom.
Leerarbeidsovereenkomst (BBL) Opleiden en binding voor de toekomst. Niet direct overal inzetbaar.  
Uitzendkracht Een snelle en gemakkelijke oplossing voor 'piek en ziek' Duurder dan een werknemer in dienst nemen. De uitzendkracht kan makkelijker op eigen initiatief vertrekken. Maak met het uitzendbureau afspraken over het tussentijds in dienst nemen van een uitzendkracht.
Onderaannemer /zzp'er Binding voor de periode dat je werk hebt, vaak op specialismen (die je zelf niet in huis hebt) Beperkt onderdeel van de organisatie. Let op dat je een door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst gebruikt bij inzet van zzp'ers.

Heb je een vraag over verschillende contractvormen?
Bel dan naar Techniek Nederland Advies 088 543 27 77.

Downloads

Downloadbaar alleen voor leden van Techniek Nederland:

Downloadbaar voor iedereen:

In een oogopslag alle downloadbare voorbeelddocumenten bekijken? Ga dan naar de website van Techniek Nederland. Een deel van de documenten is exclusief voor leden van Techniek Nederland.