Basis P&O voor installatiebedrijven

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Sluit dit zoekvenster

2. Welke functies zijn geregeld in de cao?

Jouw organisatie kent ongetwijfeld veel verschillende functies. Elke functie is beschreven in een functieprofiel. Alle profielen samen noemen we het functiehuis. Goede functieprofielen kunnen jouw bedrijf op meerdere manieren versterken. Ze helpen je bijvoorbeeld om nieuw personeel te vinden, personeel te behouden en doelen te stellen.

Door functies goed te beschrijven, wordt voor iedereen duidelijk waar de verantwoordelijkheden liggen en welke taken de functiehouder (de werknemer) uit dient te voeren. Het functieprofiel beschrijft ook welke kennis en vaardigheden nodig zijn om de functie uit te kunnen oefenen. Soms zijn er ook specifieke competenties aan gekoppeld.

In de technische installatiebranche werken we met resultaatgerichte functieprofielen. Daarmee schep je duidelijkheid over de resultaten die je verwacht van een werknemer in een bepaalde functie.

De voordelen van resultaatgerichte functieprofielen zijn:

  • Benadering vanuit klantenperspectief
  • Meer ruimte voor eigen oplossingen
  • Talent wordt beter benut
  • De functieprofielen zijn minder aan verandering onderhevig
  • Duidelijk over WAT er van een werknemer wordt verwacht

In de cao zijn afspraken gemaakt over functiebeschrijvingen. Als werkgever deel je werknemers in volgens het Handboek functie-indeling voor de Metaal en Techniek. Het handboek geeft een uitgebreide beschrijving van de stappen die je daarvoor moet doorlopen. Ook is er een aantal basis functieprofielen opgesteld door Techniek Nederland. Daarnaast kan de online tool Skillsmanager ondersteuning bieden.

Heb je een vraag over de functie-indeling?
Neem contact op met Techniek Nederland Advies 088 542 27 77.

Download

In een oogopslag alle downloadbare voorbeelddocumenten bekijken? Ga dan naar de website van Techniek Nederland. Een deel van de documenten is exclusief voor leden van Techniek Nederland.